Diabetis i retinopatia diabètica

Diabetis i retinopatia diabètica

El passat diumenge 14 de novembre l’OMS va commemora el Dia Mundial de la Diabetis.

Malgrat ja fa 100 anys des del descobriment de la insulina, hi ha països en els quals no hi ha accés a aquest tractament. Es calcula que la meitat de persones que pateixen diabetis no estan diagnosticades. I de les diagnosticades i amb accés al tractament amb insulina, encara hi ha un percentatge massa alt de persones que no tenen un bon control de la seva glucèmia.

Incidència de la retinopatia diabètica

Un mal control de la glucèmia pot tenir conseqüències greus sobre el sistema vascular, afectant especialment al cor, els peus i els ulls. En el cas de la vista, la diabetis afecta la retina (retinopatia diabètica i edema macular diabètic).

Segons alguns estudis, l’estimació de la prevalença de la retinopatia diabètica a nivell mundial seria d’un 34% anual, mentre que un 10% de la població mundial pateix edema macular diabètic. Aquests estudis relacionen la incidència de la malaltia amb la raça, el tipus de diabetis, la seva durada i el control metabòlic i hipertensiu, entre d’altres.

Diagnòstic i tractament de la retinopatia diabètica

La millor prevenció de la retinopatia diabètica és la detecció precoç. Els diabètics han de visitar l’oftalmòleg amb regularitat. La diagnosi es fa amb el suport de proves com la retinografia, la tomografia de coherència òptica (OCT) o l’angiografia fluorescènica.

En molts casos el pacient afectat de retinopatia diabètica només necessita controls periòdics però, en d’altres, és necessari recorrer a tractaments intravitris, làser Argón i, en darrera instància, vitrectomia. Alguns pacients perden la vista per aquesta causa. D’aquí la suma importància de controlar la malaltia des del seu inici.

El seguiment de la diabetis no passa només pel control diari de la glucèmia. Les persones diabètiques han de controlar també, mitjançant analítiques de sang periòdiques, el seu índex d’hemoglobina glicosilada (HbA1c), que s’hauria de mantenir entre 7 i 10. És imprescindible un estricte seguiment per part d’un endocrinòleg, un retinòleg i un expert en peu diabètic (en cas que hi hagi afectació als peus).