Consells per a la vista cansada

Consells per a la vista cansada

Què vol dir tenir la vista cansada?

La vista no es cansa perquè en fem un mal us o un abús, com algunes persones creuen. Quan diem que una persona té la vista cansada, estem fent referència a un trastorn visual que es produeix de forma natural a conseqüència de l’envelliment del cristal·lí a partir dels 40 ó 50 anys, depenent de la persona. Amb els anys, el cristal·lí perd flexibilitat i els músculs que l’envolten perden elasticitat. Això motiva que ens costi fixar la vista de prop, perquè anem perdent les habilitats visuals responsables de l’acomodació i l’enfocament proper.

Com saber si se’m cansa la vista?

Si passes dels 40, fins ara no has tingut problemes per veure de prop i, a poc a poc notes que  has de forçar la vista per llegir un llibre o un text al mòbil, perquè notes que et costa enfocar, probablement la teva vista s’està tornant cansada, o sigui, està apareixent la presbícia. Com hem comentat, aquest és un procés natural i inevitable. Les persones miops triguen més temps en veure-hi malament de prop, però en algun moment també els acabarà afectant.

Què he de fer si tinc la vista cansada?

Quan apareix la vista cansada, cal recórrer a les ulleres de prop. Hom recomana no fer-ho fins que, malgrat allargar al màxim el braç de la mà amb la que subjectem el llibre/mòbil,…., ja no som capaços de distingir les lletres amb claredat.

Cal començar amb la mínima graduació possible, en general, un augment, i anar pujant de mig en mig. Pot passar que necessitis ulleres d’una diòptria per a l’ordinador, un i mig per llegir un llibre i dues per cosir, per exemple. Per tant, comença una època en la que hauràs de tenir ulleres de prop per tot arreu. Si, a més a més, tens algun defecte refractiu com la hipermetropia o l’astigmatisme, probablement acabaràs necessitant ulleres progressives. Arribat a aquest punt, hi ha la possibilitat d’operar la vista cansada. L’operació implica la substitució del cristal·lí per una lent intraocular trifocal, que corregeix la visió a diferents distàncies. Les persones que s’operen la vista cansada, ja no desenvoluparan cataractes i, per tant, de grans no els caldrà operar-se de cataractes, una altra malaltia ocular inevitable a la tercera edat, també derivada de l’envelliment del cristal·lí que, més enllà de perdre flexibilitat, s’acaba tornant opac.

Com puc millorar la vista cansada?

Donat que el problema de la vista cansada s’ubica al cristal·lí, i aquest està format per proteïnes,  una dieta rica en proteïnes pot afavorir que aquest teixit conservi la seva flexibilitat durant més temps. D’altra banda, també cal tenir cura de la hidratació de l’ull. Hom recomana fer servir llàgrimes artificials regularment en l’edat adulta, malgrat no estiguem afectats per sequedat ocular.

En el que a la pèrdua de to de la musculatura ocular es refereix, és recomanable practicar exercicis de rotació de la mirada, i alternativament d’enfocament de lluny i de prop. Per cada hora de concentració visual, hauríem de descansar la vista uns 10 minuts.

D’altra banda, fer massatges suaus a les parpelles, de forma circular des del lacrimal cap a l’exterior, contribueix a relaxar la tensió ocular. Quan tenim mal de cap o sentim pes als ulls, podem estirar-nos una estona i aplicar-nos un antifaç humit i escalfat per ajudar-nos a relaxar els ulls.

Val a dir que totes aquestes recomanacions no poden evitar la vista cansada, però possiblement contribueixin a atenuar la seva progressió.

És recomanable fer revisions visuals periòdiques. Ha de ser l’oftalmòleg qui indiqui el tractament a seguir i el moment d’iniciar-lo o modificar-lo.

Si tens símptomes de vista cansada, consulta’ns.