Cura dels ulls a l’hivern

Cura dels ulls a l’hivern

Més hores a casa, més sequedat ocular

L’hivern, amb el fred i la reducció d’hores de llum, és època de major recolliment a casa. Això implica, d’una banda estar exposats als efectes que la calefacció té sobre les mucoses. D’altra banda, les activitats que fem a casa, generalment impliquen fixar la vista de prop. Ambdós factors poden ocasionar sequedat ocular. En el primer cas, perquè la calefacció afavoreix l’evaporació de la llagrima. En el segon, perquè en concentrar-nos en una pantalla parpallegem menys, cosa que dificulta la correcta lubrificació de l’ull. En el cas de les persones que pateixen el síndrome de l’ull sec, això és especialment perjudicial. Hom recomana fer servir llàgrimes artificials.

D’altra banda, convé ventilar l’espai durant deu minuts dos vegades al dia, assegurar una bona il·luminació en els espais on es mirin pantalles o es practiqui la lectura, escriptura o dibuix. En aquests últims casos, la llum ha de venir del costat contrari a la mà que utilitzem, per tal de no fer-nos ombra a l’escriure o dibuixar. La pantalla de l’ordinador ha d’estar a 45-55 cm de nosaltres, inclinada a uns 10-20º respecte a l’horitzontal. que és convenient suavitzar la il·luminació si es fan activitats. A més, allunyar la mirada sovint si estem llegint o fixant la vista en un punt proper ajudarà a descansar-la. Cal descansar 5 minuts cada mitja hora, com a mínim.

Si fas activitats a la neu, protegeix la teva vista

Si som aficionats als esports de neu, no hem d’oblidar protegir-nos del sol amb unes ulleres adequades. A la muntanya el nivell de radiacions ultraviolada i infraroja és molt més gran del que suportem habitualment, i pot causar serioses cremades a la còrnia a més d’afavorir (per acumulació de radiacions) el desenvolupament de cataractes i lesions a la còrnia i la retina.  És important fer servir ulleres de sol amb filtre homologat de nivell 3 ó 4 (tenint en compte que amb les de nivell 4 no s’hi pot conduir).

Tenint cura de la teva alimentació, tens cura dels teus ulls

Les vitamines més importants per mantenir els ulls sans són les que aporten vitamines A, E, C, Luteïna i B2 (Riboflavina).

La vitamina A és important per al procés de la visió, en particular per a la visió crepuscular, representa un bon ajut per conservar una potència visual durant el dia i la nit. La trobem en tomàquets, pebrot verd i vermell, espinacs, fetge, rovell d’ou i verdures de la família de la col. La seva mancança es relaciona amb el sorgiment de cataractes, degeneració macular associada a l’edat i la sequedat.

Com la vitamina E, la vitamina C és un excel·lent antioxidant i per això molt efectiva per reduir el risc a emmalaltir-se de cataractes. Es troba en fruites (sobretot en els cítrics), tomàquets, melons, verdures de fulles verdes i col crua.

Alguns estudis afirmen que el consum de grans quantitats de fruita i verdures que contenen luteïna redueix el risc d’adquirir una degeneració de màcula associada a l’edat. Per a les persones d’ulls clars la luteïna és gairebé imprescindible ja que els protegeix els ulls de la radiació solar. La luteïna està continguda en el bròquil, el blat de moro, els espinacs, les carbasses, les verdures de fulla verda crues i la xicoria.

Alguns aliments que contenen B2 (Riboflavina) són el llevat de cervesa, la farina integral, la llet, les llavors de soja, la verdura verda, el fetge i les ametlles. Permet l’alliberament d’energia a hidrats de carboni, proteïnes i greixos. La riboflavina és imprescindible per a l’activitat dels enzims que protegeixen els seus ulls i preservar-los de cataractes.