Cura dels ulls a l’estiu

Piscinas

Cura dels ulls a l’estiu

Amenaces pels ulls a l’estiu

A l’estiu passem moltes hores a l’aire lliure, sota la radiació solar, a la platja i les piscines i amb aires condicionats. Veiem com afecta als nostres ulls cadascun d’aquests factors.

Protegir els ulls de la radiació solar

La radiació solar a l’estiu és molt intensa i els raigs UVA no afecten només a la pell sinó que són especialment perjudicials pels nostres ulls.
A alta muntanya o a la platja, la radiació solar UVA pot ocasionar cremades a la còrnia (fotoqueratitis). Si no es poden evitar anar-hi a les hores centrals del dia, cal extremar les precaucions. Hom recomana fer servir barret d’ala gran i ulleres de sol. Però no totes les ulleres són adequades. Les que es comercialitzen a botigues de roba o bassars, no solen tenir els filtres adequats i homologats per la Comunitat Europea. Abans de comprar unes ulleres de sol, cal valorar l’ús que els hem de donar. Per platja o muntanya, és necessari un filtre del número 3. Els serveis d’òptica són especialistes en assessorar-te i disposen de productes de qualitat certificada, per tant, és recomanable comprar les ulleres de sol en una òptica.

Protegir els ulls dels bacteris de les piscines

L’aigua estancada és un medi propici pel desenvolupament de bacteris i fongs. Si el sistema de depuració de la piscina no és l’adequat, és fàcil que es produeixi una infecció ocular (conjuntivitis). En aquest sentit, és especialment perillosa la queratitis per acanthamoeba, que pot arribar a comprometre la visió. Per prevenir aquestes infeccions, hom recomana fer servir sempre ulleres de natació.

Protegir els ulls dels aires condicionats

L’aire condicionat elimina la humitat ambiental i provoca sequedat ocular, amb les conseqüents molèsties que aquesta problemàtica ocasiona, en evaporar-se excessivament la pel·lícula lacrimal. Per tant, si passem moltes hores en una estança tancada i refrigerada, convé fer servir regularment llàgrimes artificials, de venda a farmàcies. Això és especialment necessari si, a més, fem servir l’ordinador, ja que disminuim el parpelleig, cosa la qual també entorpeix la hidratació de l’ull.

Signes d’alerta que requereixen visita oftalmològica urgent

Si, malgrat les precaucions no hem pogut evitar el problema, cal visitar l’oftalmòleg en cas de presentar els següents símptomes:
  • sensació de cos estrany a l’ull
  • llagrimeig excessiu
  • fotofòbia
  • dolor als ulls
  • visió borrosa i mal de cap
  • visió de fogonades