La millor prevenció en les malalties de la retina i vitri és la realització d’exàmens periòdics a càrrec d’un oftalmòleg especialitzat en les malalties de la retina.
L’humor vitri és el gel transparent que ocupa la cavitat interna ull, concretament entre la retina i la cara posterior del cristal·lí. Aquest gel està compost en la seva majoria per aigua, fibres de col·lagen, àcid hialurònic i algunes cèl·lules i tot això queda embolicat per una membrana anomenada hialoides.
Conforme augmenta l’edat les proteïnes de col·lagen del vitri es van agregant en unes zones mentre decreixen en unes altres. Això condueix a una desorganització del gel vitri i a una liqüefacció.
Els problemes de la retina i el vitri poden causar severa pèrdua de la visió o fins i tot ceguesa.
Patologies, trastorns i malalties del vitri:
Prevenir les malalties de la retina i el vitri permet detectar abans la patologia i tractar-la amb millors resultats.
Existeixen diferents proves per a la prevenció de les malalties del vitri.
El nostre grup disposa de l’última tecnologia per a observar l’evolució de les patologies de retina de la forma menys invasiva possible per a la salut del pacient.
Per a la seva detecció, l’oftalmòleg examina el fons de l’ull amb l’ajuda d’instruments òptics de precisió.
Retinografia autofluorescent
Es tracta de la retinografia autofluorescent, que permet realitzar un seguiment de múltiples patologies de la retina i de la màcula sense necessitat d’aplicar un contrast al pacient com ocorre en el cas de la angiografía.
Tomografia de Coherència Òptica (OCT)
La OCT és una tècnica que pràcticament ens permet fer una biòpsia de la retina, mes concretament de la màcula, però sense haver d’operar ni obrir l’ull ja que és un tall òptic realitzat amb làser.
ANGIO-OCT
Nova tècnica diagnòstica, mínimament invasiva, per a malalties vasculars de la retina. Permet veure els gots de la retina sense necessitat d’injectar un contrast intravenós.
Angiografía amb verd de indocianina
Es tracta d’una angiografía que utilitza un tipus de colorant determinat (la indocianina) per a detectar fugides o danys causats en els vasos sanguinis que nodreixen la retina. El verd de indocianina activa la seva capacitat colorant en presència de raigs infrarojos invisibles.
Electroculograma
El electro-*oculograma és un estudi especialitzat de la retina. En aquest estudi s’avalua l’activitat d’una de les capes de la retina anomenada epiteli pigmentari.
Ecografia vitreorretiniana
L’ecografia ocular és un examen per a observar l’àrea dels ulls i mesurar la seva grandària i estructura. S’empra per a detectar el despreniment de la retina o del vitri, hemorràgies intraoculars, alteracions del cristal·lí, presència de cossos estranys i presència de tumoracions oculars.
Camp visual informatitzat
La Campimetría visual (CV) o també dita Perimetría visual és un examen oftalmològic complementari que estudia les alteracions del camp visual . S’empra en el diagnòstic i control evolutiu del glaucoma i de diverses patologies retinianas així com en l’estudi de les lesions de la via òptica.
Retinografia
La retinografia és una tècnica que s’utilitza en medicina per a obtenir fotos en color de la retina.
A Centre Mèdic Valira d’Andorra no volem que el preu suposi una barrera a l’hora de complir el teu desig de dir adéu a les ulleres i/o lents de contacte.
A Centre Mèdic Valira d’Andorra no volem que el preu suposi una barrera a l’hora de complir el teu desig de dir adéu a les ulleres i/o lents de contacte.
La vitrectomia és una cirurgia ocular mínimament invasiva que s’utilitza per a extreure el vitri, un gel que emplena la cavitat ocular.
Aquest procediment es realitza de manera ambulatòria, sota anestèsia local amb sedació. El pacient, encara que està despert, no sent dolor ni veu la cirurgia que s’està efectuant. La durada d’aquesta cirurgia varia en funció de la patologia que es tractarà.
Es realitza una vitrectomia en situacions en què l’humor vitri perd la seva transparència. Aquesta tècnica també pot ser utilitzada per a tractar altres patologies de la retina.
Aquest procediment es realitza de manera ambulatòria, sota anestèsia local amb sedació. El pacient, encara que està despert, no sent dolor ni veu la cirurgia que s’està efectuant. La durada d’aquesta cirurgia varia en funció de la patologia que es tractarà.
Una vegada acabat el procediment, es col·loca un pegat sobre l’ull operat, el qual serà remogut pel metge l’endemà en la consulta.
S’indicarà tractament amb diferents classes de gotes en l’ull operat. Aquestes consisteixen en:
Aquest procediment es du a terme amb una llum de fibra òptica per a il·luminar la retina, una cànula d’irrigació que manté la pressió intraocular i un instrument que curta i extreu el vitri anomenat vitrectomo.
Aquests instruments són introduïts dins del globus ocular a través de petites incisions en la seva paret externa o esclera. Uns altres, com a pinces, tisores i sondes de làser, també són utilitzats durant la cirurgia.
En extreure el vitreo, l’ull pot emplenar-se de gas, aire o oli de silicona líquid, en funció de la patologia que es tractarà.
Quan l’ull està ple de gas, la visió és molt pobra. A mesura que la bombolla es fa més petita, el pacient notarà que la visió millora. El gas és absorbit per l’ull lentament, en un període de temps que pot durar dies o setmanes, depenent de la mena de gas que s’utilitzi. El pacient ha d’evitar viatjar amb avió o pujar a grans altituds mentre la bombolla de gas romangui en el seu ull, ja que la disminució de la pressió atmosfèrica provoca que la bombolla s’expandeixi, augmentant la pressió de l’ull a nivells perillosos.
A diferència del gas, l’oli de silicona no es reabsorbeix, per la qual cosa haurà de ser retirat mitjançant una nova cirurgia, quan l’oftalmòleg el cregui convenient. Tenir l’ull ple d’oli de silicona no és impediment per a viatjar amb avió.
En algunes ocasions, durant la vitrectomia es podran realitzar altres procediments paral·lels, com extreure una cataracta o una lent intraocular o dur a terme un trasplantament de còrnia en cas que el cirurgià consideri necessari.
Algunes malalties de la retina, són susceptibles de ser tractades mitjançant vitrectomia. És el cas de:
En alguns casos d’inflamació intraocular o uveítis, la vitrectomia s’indica principalment per a tractar complicacions derivades de la malaltia.
També pot realitzar-se per a corregir algunes complicacions de la cirurgia de cataractes i en combinació amb algunes cirurgies de glaucoma.
Proves oftalmològiques preoperatòries
Abans de la intervenció, es realitza un examen ocular complet, que inclou:
” El primer que vaig notar és que veia com una goteta d’aigua i no li vaig donar gens d’importància perquè no tenia dolor ni cap altre símptoma……..vaig estar 7 dies sense anar a visitar-me …….llavors em van dir que tenia un despreniment de retina amb un fort esquinçament i calia operar immediatament…… en tot el procés no vaig tenir cap dolor…..inicialment tenia un 40% de visió i ara ja estic en el 90%
Posteriorment vaig tenir símptomes en l’altre ull i vaig acudir ràpidament a urgències d’oftalmologia i amb una petita operació amb làser van poder enganxar l’esquinçament.
Tot l’equip ha tingut sempre coneixement del meu cas i avaluat l’emergència. “
Daniel Sampere
Sens dubte, SÍ. El fet d’haver patit un despreniment del vitri posterior no contraindica la cirurgia de cataractes. Tant és així, que es calcula que més del 50% de les persones majors de 65 anys que estan operades de cataractes tenen al seu torn el vitri desprès.
Per a major seguretat, l’oftalmòleg explora el fons d’ull a la recerca de possibles lesions en la retina abans de la cirurgia.
No hi ha símptomes inequívocs i els que hi ha no sempre es manifesten. L’aparició sobtada de cossos flotants és un indici. Generalment es diagnostica en consulta oftalmològica i la majoria de les vegades en revisions rutinàries de la vista.
És bàsic acudir al seu oftalmòleg davant tota aparició brusca de mosques volants o centellejos lluminosos perquè un diagnòstic precoç pot disminuir el risc de despreniment de retina.
En el nostre Servei d’urgències 24h/*365d, el Despreniment Vitri Posterior és una dels diagnòstics més freqüents dins de tota la patologia del segment posterior de l’ull.